Tarha- ja kouluikäiset lapset valokuvataan vuosittain päiväkodin ja koulun joukkokuvauksissa. Miksi isompikin lapsi kannattaisi silloin tällöin kuvauttaa myös ajan kanssa? Lue valokuvaajamestari Reijo Koirikiven mietteet leikki- ja kouluikäisten lapsikuvauksesta.

Studio P.S.V:llä on 20 vuoden kokemus lapsikuvauksista. Kuvaamme joka vuosi pari sataa lasta, joten lasten kanssa touhuaminen on meille tosi mieluisaa ja tuttuakin tutumpaa. Jokaisen lapsen kanssa vietämme kuvauksessa aikaa tunteroisen, jotta ehdimme tutustua lapseen ja saamme kuvauksesta eri kuvausympäristöineen monipuolisen ja hauskan leikkituokion.

Useimmiten vanhemmat haluavat lapsistaan 1-vuotiskuvia.

”Yksivuotiaan lapsen kuvaamisessa ollaan perusasioiden äärellä”, Koirkiven Reijo pohtii. ”Pieni lapsi  reagoi kaikkeen välittömästi, salamannopeasti. Yksivuotiasta ei vielä rajoita mikään muu kuin ehkä se, että liikkuminen ei aina vielä suju niin kuin haluaisi.”

Yksivuotiskuvat ovat tärkeitä. Vauva-aika alkaa jäädä taakse. Oma tahto ja persoonallisuus vahvistuu päivä päivältä. Herttaiset lapsikuvat ovat arvokas muisto tästä ajasta.

”Mutta miksi tyytyä ainoastaan 1-vuotiskuviin? Vaikka vuoden ikäisellä on jo koko persoonallisuus idullaan ja hänellä on piirteitä, jotka nähdään hänessä aikuisenakin , hänen persoonallisuutensa kuitenkin kehittyy koko ajan. Näistä pienen ihmisen kehitysvaiheista amattitaitoinen valokuva pystyy kertomaan parhaiten.”

lapsikuvaus_oulu48

”Kun jututan lasta ja hän alkaa pohtia ja selittää asioita, tunnelmien kirjo on valtava. Tuntuu hienolta saada näitä hetkiä kuviin”, Reijo kertoo isompien lasten valokuvauksesta. Valokuvaaja Noora Slotte, Studio P.S.V.

Moni-ilmeiset lapsikuvat leikki- ja kouluikäisille

”Lapset ovat keskenään erilaisia. Jos ajattelee vaikka 4 – 7 -vuotiaita lapsia,  osa heistä on hiljaisia pohtijoita, osa tuumailijoita, joukossa on prinsessoja ja osa on vauhtia ja vaarallsia tilanteita rakastavia rämäpäitä. Mikä sopi yhdelle, ei sovi toiselle, ja varsinkin väkisin tiettyyn asentoon vääntäminen tuottaa varmasti huonon lopputuloksen”, Reijo miettii.

”Tämän ikäryhmän lapsia pystyy jo jututtamaan. Silloin valokuvaajakin pääsee tutummaksi lapsen ajatusmaailman ja persoonallisuuden kanssa. Kun jututan  lasta ja hän alkaa pohtia ja selittää asioita, tunnelmien kirjo on valtava. Tuntuu hienolta saada näitä hetkiä kuviin.”

”8 – 10 -vuotiaat ovat kuvattavina ihanteellisia, avoimia ja luonnollisia ja kyllin vanhoja ymmärtämään kuvaajan toivomukset ja tavoitteet.”

”Lapethan ovat hyvin vilpittömiä ja avoimia. Koska lapsilla ei ole niin paljon sisäisiä jarruja kuin meillä aikuisilla, ilmeitten kirjokin on paljon runsaampi. Paljon helyttävämpi saattaa joskus ollakin se vakavampi kuva. Kuva tuumiskelevasta, hämmästelevästä lapsesta saattaa olla vähintään yhtä hellyttävä kuin hymykuva.”

”Hieman isompana moni lapsi tykkää myös jo esiintyä kameralle, monet tykkäävät, kun on päällä kivat vaatteet ja saa olla kuvattavana. Kuvaus jo itsessään saattaa isommalle lapselle olla pitkäksi aikaa mieleen jäävä kokemus.”

lapsikuvaus_oulu47

Kun kuvaukseen käytetään aikaa enemmän, valokuvaaja saa kuviin kuvattavan persoonallisuutta. Näin myös lapsikuvauksessa. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Miksi koulukuva ei riitä?

Suomessa jätetään paljolti tarha- ja koulukuvaajien tehtäväksi ottaa kuvat isommista lapsista. Aikataulusyistä kustakin otetaan pari laukausta. Tärkeintä on saada kuva aikaiseksi, ei muuta. Valotkin ovat joukkokuvauksissa perussäädöissä, samat kaikilla.

”Tarha- ja koulukuvat ovat passikuvia. Mitä passikuva kertoo? Se kertoo vain sen, minkä näköinen lapsi oli minäkin vuonna, millainen kampaus hänellä oli milloinkin jne”, Reijo tuumaa.

”Koulukuvauksessa on kyse siitä, että lapsi väläyttää nopeasti kameralle hymyn. Hymy on upea, kun se saadaan talteen, mutta toiselle lapselle saattaakin joku muu ilme olla ominaisempi ja se saattaa kertoa lapsesta ja hänen ikävaiheestaan enemmän.”

Kun halutaan yksilöllisempi kuva lapsesta, silloin mennään kuvaamoon.

”Kun kuvaukseen käytetään aikaa enemmän, saamme kuviin enemmän lapsen persoonallisuutta”, Reijo painottaa.

lapsikuvaus_oulu51

Paljon hellyttävämpi saattaakin joskus olla se vakavampi lapsikuva. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

Taulu seinällä pitää lapsesi aina ”lähellä”

Reijon lisäksi lapsikuvauksia Studio P.S.V:ssä tekee myös ammattivalokuvaaja Noora Slotte. Myös koulukuvauksia aikoinaan menestyksellisesti tehnyt Noorakin nauttii siitä, kun saa kuvata lapsia ajan kanssa.

Monipuolisessa valikoimassamme on mm. upeat canvas- ja metallitaulut. Teetä lapsistasi komeat muotokuvat seinälle.

Taulu on myös tyylikäs ja yksilöllinen sisustuselementti.

Varaa aika persoonalliseen isomman muksun kuvaukseen:

lapsikuvaus_oulu46

Kun kuva on tehty ammattitaitoisesti ja ajan kanssa, kuva kertoo paljon lapsen persoonasta. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

lapsikuvaus_oulu45

Lapsikuvista saa kotiin vaikka kauniit sisustustaulut. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

lapsikuvaus_oulu52

Rauhallisen kaunis kuva sisaruksista. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

lapsikuvaus_oulu53

Kun kuvautat useamman lapsen, kuvaamme sisaruskuvauksen kaupan päälle. Valokuvaaja Reijo Koirikivi, Studio P.S.V.

lapsikuvaus_oulu49

Tilavassa studiossamme onnistuu myös vauhdikkaampi lapsikuvaus. Valokuvaaja Noora Slotte, Studio P.S.V.

Studio P.S.V.  |  Kajaaninkatu 11 OULU  |  palvelu@studiopsv.fi  |  Facebook