Studio P.S.V:llä oli Facebook-sivullaan kilpailu, jossa kävijät saivat äänestää, mikä hääkuva on heidän mielestään paras. Oheinen miljööhääkuva voitti ylivoimaisesti 169 äänellä. Kaikkiaan kisassa annettiin 798 ”tykkäystä” hääkuvillemme.

Kuva on tehty Maikkulan kartanon pihapiirissä Oulussa. Teimme hääparille niin sanotun dokumentaarisen hääkuvauksen eli seurasimme paria lähes koko hääpäivän ajan aina pukeutumisesta ja kampauksesta lähtien pikkutunneille saakka. Hääpari sai dvd:llä satoja käsiteltyjä tilannekuvia.

Valokuvaajamme Reijo Koirikivi teki kilpailussa mukana olleen hääkuvan juhlien lomassa. Kyseessä on dokumentaariseen kuvaukseen liitetty minimuotokuvaus, johon käytettiin aikaa puolisen tuntia.

Kilpailuumme osallistunut Hanna kommentoi kuvaa näin:

”Ihan kuin pari olisi yllätetty… Reijo on vaaninut tunteja puskissa ja saanut lopulta vangittua ihanan hetken. Tykkään.”

Hääkuvassa on hetken ja tilanteen tuntua. Kuvan ympäristö ja värit, valaistuksen suunta ja voimakkuus, kuvakulma, kuvan rajaus ja hääparin sijoittuminen kuvassa on kaikki tarkkaan harkittua. Tärkeintä kuvassa on kuitenkin hääparin keskinäinen fiilis.

Toiseksi eniten ääniä, 103 tykkäystä, sai yllä oleva Kalajoen hiekoilla tehty hääkuva. Reijo teki kuvauksen ilta-auringon kauniissa valossa morsiamen koekampauspäivänä heinäkuussa 2010. Kuvaukseen käytettiin aikaa lähes kolme tuntia. Hääpari sai toista sataa sähköistä koevedosta, joista he valitsivat yli 10 erilaista kuvaa mm. kuvakirjaan, jonka laati Kinnusen Onni.

”Iloista ja hauskaa, rakkautta tulvillaan ja paljaat varpaat ♥”, Terhi kommentoi kuvaa Facebookissa. Riikka kirjoittaa: ”Iloinen, välittyy katsojalle ihanasti parin välinen rakkaus! ♥”

Kolmanneksi eniten ääniä sai (90 ääntä) Vuoden hääkuva 2011, studiokuva, jonka tekemisestä Reijo kertoo toisessa blogitekstissään.

Neljänneksi tuli jälleen miljööhääkuva, Toppilan karussa tehdasmiljöössä kuvattu kuva. Meillä PSV:ssä kuvauspaikat valitaan yhdessä hääparin kanssa, ja tämä pari halusi Toppilaan. Rosoinen kuvauspaikka inspiroi myös valokuvaajaa. Tämäkin kuvaus vaati parin tunnin rupeaman, josta hääpari sai itselleen toistasataa vedosta. Niistä oli hyvä valita toistakymmentä täysin erilaista valmista hääkuvaa.

Katso koko sarja tästä.

Miljöökuvauksessa parasta on tietysti miljöö. Ympäristö luo kuvaan aivan omanlaisensa tunnelman. Maisema on yksi kuvan elementeistä.

Kun kuvataan miljöössä, jokainen kuvauspaikka tuo mukanaan omat muuttujansa, jotka valokuvaajan täytyy ratkaista nopeasti. Myös luonnonvalon käsittely vaatii ammattitaitoa ja välineitä.

Reijo toi miljööhääkuvauksen Oulun leveyksille 1990-luvulla – sitä ennen miljööhääkuvaus oli ollut täällä päin Suomea paljon pienimuotoisempaa. Täkäläisiltä kuvaajilta ei löytynyt siihen ammattitaitoa eikä viitseliäisyyttä.

Reijoa uudet ympäristöt innostavat. Miljöömuotokuvauksessa syntyy parhaimmillaan omaleimaiset ja ikimuistoiset hääkuvat.